A îmi spune – Frumuseţea e în ochii cititorului…
Vizită la Brăila. Oraş mai mic, dar mult mai frumos decât Galaţi (muncitoresc, zgomotos, unde simţurile îţi sunt agresate olfactiv, auditiv). Brăila are o structură urbanistică clasică (nu pot evita cacofonia), toate strazile duc în centru, e o pânză de păianjen, iar centrul păstrează urmele trecutului interbelic şi nu doar. Zona veche, Proilavia, se distinge prin aşezări de cult religios, biserici, instituţii, case propriu-zise. Pe pereţii acestora sunt ataşate plăcuţe care indică apartenenţa la o monumentalitate istorică. Centrul oraşului e un parc, flancat din toate părţile de un drum circular, de fapt centrul e un rondou, aşa cum se şi cuvine. In parc mai e o biserică şi un ceas de la începutul sec. 20. Panait Istrati n-a murit, la Brăila e peste tot. Valorificarea numelui se înscrie în logica unei mândrii locale, benefică şi binevenită. Restaurantul Chira Chiralina vă propune un meniu variat….Multe case pe care vezi acele plăcuţe maronii – 1906, 1908, sau în cazul clădirilor mai mari, foste instituţii, 1929- 1934. Privirea era reciprocă, de fapt ne priveam, ochiul lor era bovindoul, păreau mai degrabă nişte case metamorfozate în ciclopi, văzul fiind unica amprentă a reconstituirii. S-a construit mult în interbelic.
La Galaţi în schimb nu s-a mai păstrat mare lucru. Sub pretextul că oraşul a fost bombardat în cel de-al doilea război mondial, a fost distrus şi demolat tot ce mai rămăsese în picioare.
Cărţi –
Mătuşa Julia şi condeierul – Univers, 1985, 8 lei
Aprilie spulberat – Univers, 1990, 6 lei
Darul lui Humboldt- Univers, 1979, 8 lei
Pluta de Piatră- Univers, 1990, 6 lei
Luni de fiere- Babel, 1991, 7 lei
Moartea lui Ivan Ilici şi alte povestiri- Facla, 1987, 5 lei
Jean Giraudoux, Teatru- Univers, 1988, 6 lei
Exilul şi împărăţia- Bpt, 1968, 5 lei
Ierusalimul liberat- Bpt, 1969, 5 lei
Max Frisch Jurnal- Univers, 1984, 4 lei
Pe frontul de vest nimic nou, Bpt, 1965, 6 lei
Anticariatul e o formă de manifestare culturală, asigură tranziţia cărţilor de la o generaţie la alta, o mediază. În acelaşi timp e o prezenţă fulgurantă, iluzorie. Ceva mai poate fi recuperat. Cărţile din anticariat îmi sunt mai dragi, ele au cel puţin un dublu trecut, cel primordial- editorial şi apoi cel adoptiv, uneori au câte o dedicaţie – Lui Moni, cu multă dragoste!, alteori au pasaje şi fraze subliniate, poate citate în pragul naşterii…
am fost si zilele astea la anticariat. e un ritual obisnuit pentru sfarsitul de vacanta…o fac intotdeauna dupa sesiune…
cumparat:
– o gramatica araba, sper sa ma apuc in sfarsit de limba asta ca o tot aman…
– ‘zen and the art of motorcycle maintenance ‘ de Robert M. Pirsig – o carte ce mi-am cumparat-o de vreo 6 ori pana acum si am daruit-o tuturor oamenilor dragi… (doar Micul Print l-am cumparat/daruit de mai multe ori)…cred ca am o fixatie pe cartea lui Pirsig…
– Finnegans Wake de James Joyce… adun clasicii limbii engleze…
– Tony Judt, „Past Imperfect”…
– Walter Benjamin „Illuminations” – o am si in romana, acum in engleza…tre s-o gasesc si in original…
– Pierre Bourdieu „Distinction”
asta-i pentru suflet…cartile uzuale le gasesc pe net…
eu primele carti le-am cumparat la moscova,in acea perioada am fost exmatriculat de la КГУ pentru o batae la camin.eu cu prietenul meu aurel ascultam cenaclul flacara ,niste rusi au venit sa ne faca niste obiectii,dusmanii au fost izgoniti sub acompaniamentul,,treceti batalioane,,peste o luna noi am fost exmatriculati,tata care atunci filma o pelicula documentara despre nicolae costenco m-a angajat ca asistent de regie la aceasta productie,o parte din film a fost filmata in norilisc,oras unde a facut puscarie acest scriitor,la intoarcere tata s-a oprit in moscova trebuia sa inceapa primul congres liber a cineastilor din urss,eu am avut posibilitatea sa ajung la libraria ,,drujba narodov,,.aveam cam o 100 de ruble ,pe atunci era ceva bani.toti banii au fost cheltuiti pe carti romanest,casierita cimd facea socoteala s-a adresat unii colegi.-stoliko knig ya ewio ne probivala po case,la care o colega ii raspunse ,tak vsegda cogda priejaiut nationalisti s moldavii,ma-m simtit mindru ca am fost numit nationalist,si tot atit de mindru ca n-am intrerupt traditia.in afra de faptul ca am facut cunostinta cu costenco,si mi-am cumparat niste carti romanest,am fost si la conges,unde un batrinel m-a rugat s-ai citesc nota informativa despre pretendenti la postul de presedinte a uniunii cineastilor din urss,asa am facut cunostinta cu marele criucicov din ,,tractoristi,,.dupa alegeri l-am condus pe batrinul maestru acasa unde am fost invitat la un ceai,si mi-a facut cadou o carte ,se numea ,,drevnii rim v portretah,,.uite ce batae inspirata am avut.cartea era din 1930 .
@catalin
ce scrii e un fel de jurnal, cate amintiri poate declansa o discutie despre carti! mi-ai adus aminte de unele lucruri legate de carti care mi s-au intamplat la moscova si care au ramas uitate in cotloanele memoriei
@vitalie
Benjamin si Bourdieu m-ar atrage, stiu ca Ernu e un mare fan Benjamin si ca multe din conceptiile sale isi au sursa acolo. Am gasit ideii pe care Ernu le rostogoleste in eretici si in Occidentalismul lui Zinoviev- aspectul lucrativ/aspectul comunal, asemanarea comunism/capitalism, etc…
pe subiect: am fost la Brăila acum câţiva ani. mi-a plăcut foarte mult, mai ales cheiul. şi cred că e mai fermecătoare Brăila decât Galaţi.
despre cărţi: tocmai am terminat de citit, seara asta, Bogdan Murgescu – „România şi Europa”.
nu am adunat-o din anticariat, pentru că e carte nou apărută şi o recomand.
am citit de curând cronica Ţării Româneşti a lui Cantacuzino, şi cu ceva timp înainte citisem „Cine suntem” a lui Dan Puric, luată ca lectură de vacanţă la Oradea.
iar acum vreau să îmi iau memoriile cafegiului Florescu… cu condiţia să îmi fac loc în bibliotecă mai întâi.
greu blestemul dependenţei de cărţi. şi o să fie şi mai şi după ce îmi voi lua e-book-ul…
@stranum
da, uite ca schimbam pareri despre carti si e bine, am vazut in librarie cartea lui Murgescu, eu vreau sa citesc Aglaia, roman anonim, am ramas surprins ca se gaseste pe net..
numai bine si sarbatori frumoase, Stranum !