Moartea, dispariţia unei personalităţi cutremură structura unei societăţi , ies la iveală atitudine absconse, sentimente disimulate, jeli colective, porniri maniacale, comportamente sociofobe. A discuta despre Păunescu înseamnă a pune la bătaie percepţia amalgamată, neeterogenă a unor grupuri de indivizi, fiecare în drept să-şi justifice optica. Nevoia inconştientă de a inventa idoli trădează un oarecare complex, (jelea, plânsetul, idolatria, critica obligă la o participare afectivă, la o autoidentificare patetică, la empatie, lipsite de rezoluţii clare.
Năstase – P un poet genial
Băsescu – ca oameni politici am avut puncte de vedere total diferite, însă în poezia lui P m-am regăsit
Iliescu – P e poetul celor multi, (sintagmă mai mult decat politizată)
V – a murit fratele meu siamez
X – Eminescu a murit a doua oara, a fost un sfant
Alt X – noi l-am omorat
Iconodulii şi iconoclaştii fac rău sistematic operelor de artă şi autorului. Cei dintâi însă într-o măsură mai accentuată. Iconodulia aplatizează percepţia, o netezeşte până la clişeizare, retează asperităţile şi diversitatea. Adularea continuă şi nejustificată sclerozează, nici iconoclastul care transformă gestul contestării într-o meserie nu câştigă mai mult la masa ospăţului final, dar măcar provoacă ricane, generează convulsii, tulbură reţete, Binefăcătoarele….
M. Dinescu e cel mai aproape – înlănţuit, şi-a devorat singut ficatul (totuşi un Prometeu). Sunt de dezaprobat opinii de genul – Da, a murit Păunescu?! Da porcul moare de ignat! Din păcate, au circulat şi din astea, se înscriu în organigrama unor batjocuri prosteşti, persiflări retardate. Despre P se poate vorbi în mai multe feluri, aşa cum e şi firesc – poet, om politic, persoană publică. C. Tănase scrie – România datorează mai mult lui P, decât P României! E posibil. Literatura şi arta însă e uşor ridicolă, publică tot soiul de versuri şi necroloage de genul – A murit faraonul poeziei româneşti (în limba română cuv. faraon e utilizat în alte situaţii….), unul dintre ultimii zei ai culturii române, îndemnul – să-l plângem cu lacrimi de sânge, constatarea – cel mai prolific scriitor român, apologia – cel mai mare poet român contemporan…
Nu există cel mai, ar trebui să evităm catalogările îndrăzneţe şi definitive. Trecere în nefiinţă a lui P (nu agreez sintagma, firesc ar fi trecerea în fiinţă) a fost speculată de mass-media într-o manieră profesionistă, mercantilistă. Rating cât dă Domnul. După aceste discursuri gongorice în mintea individului încolţeşte întrebarea. Dar oare Eminescu, Blaga, Stănescu, Sorescu, Barbu, Voiculescu, Arghezi, Bacovia, Minulescu cum sunt? Mai ating categoria genialităţii ori ba?
Demersul Dilemei, de acum caţiva ani, a dus la întărirea edificiului eminescian, i-au pus la îndoială valoarea operei, i-au contestat măreţia şi în urma acestei acţiuni Eminescu a emers mai solid. Contestaţia raţională, argumentată, nu face rău, remodelează gustul, imprimă o altă grilă de lectură, reeşalonează palierile hermeneuticii. Un intelectual basarabean, într- o discuţie despre Mihalkov şi derapajele nedemocratice ale acestuia, (despre ultimele filme ce sfidează adevărul istoric, ideologizează excesiv), îl numea pe rus lichea talentată şi-i identifica un analog în spatiul cultural românesc – P. Istoria literară să-şi facă datoria!
Unde se situează P în ecuaţia Sunt radical, Analfabeţilor şi Vă mulţumesc! Cel mai bine despre P scrie Dorin Tudoran, care preferă să-şi amintească, fiecare amintire pare a fi umbrită de o alta, la care nu avem acces, da-i putem bănui compoziţia. Dac-ar alege 30 de poezii din cele 700, l-ar face mare poet. Lui P i-au plăcut mult scările. Muzica îi va salva poezia, spun unii. E un avantaj cantabilitatea poeziei. Cand a murit Gr. Vieru am resimţit o acutizare a tristeţii, Vieru parcă a fost mai vertebral, nu i se poate reproşa nimic, se poate discuta doar pe marginea valorii versurilor sale. În cazul lui P chestiunea e mai complexă, poet de curte, tribun înFlăcărat, a servit regimurile cu sârg şi a fost un beneficiar al acestora (cealaltă moştenire). Oare P.Goma ce-ar spune despre opera poetică şi traseul politic a lui P? O simplă curiozitate.
Dacă textele lui P au valoare, istoria literară le va îmbrăţişa. Am ajuns şi la raportul Operă/Autor. Princepele lui E. Barbue o bijuterie literară, un roman care cinsteşte literatura, pe când autorul a fost un Lătrău. Avea talent! E bine ca lucrurile să fie partajate. Saint- Beuve – cum e copacul aşa sunt roadele, opera- un rezultat al biografismelor, M.Proust – decretează moartea autorului, E. Simion – Îl Întoarce!
Din cele 50 de volume, vocile autorizate să selecteze şi să adune 3,4,5…
P.S. O poezie din Păunescu care-mi place mult –
Pluton
Aştept primăvara:
vreau să fiu dus de un pluton suav
la primul zid şi împuşcat cu muguri
şi când voi muri să-mi înflorească toate rănile,
să vină toate albinele la rănile mele
şi să mă transporte pe aripi
către tărâmul de polen unde merită să ajung
cu flori cu tot, cu tristeţe cu tot,
cu primăvară cu tot,
acum şi-n veacul vecilor.
asta e un fel de pomenire la 40 de zile,bine ar fi sa lasam timpul sa rezolve ecuatia ,,paunescu,,moartea poetului pentru multi s-a transformat in o,, muza,,care le da apa la moara si inca o posibilitate de as etala talentul de mari ginditori si critici.insa bataliile pentru si contrta paunescu nu demonstreaza nimic alt ceva decit importanta domniii sale in cultura romaneasca.totusi ma deranjeaza originea non -romanesca a unor .care mai bine ar ceti talmudul si alte carti ,,sacre,, .ca tolontan sau un alt ,,t ,,si el din poporul ales,si multi altii.
@cataline, te iubesc. ce pretuiesc la tine e abilitatea de a aduna in 3-4 propozitii majoritatea lucrurilor ce se rotesc acum in spatiul public cu referire la Paunescu…nici nu ma mai chinui sa caut sursa pentru ca tu faci treaba asta. azi zici deja ca te deranjeaza originile neromanesti ale criticilor lui Paunescu. semn ca argumentarea a coborat la alt nivel: Paunescu e al nostru, nu vi-l dam si gata. ca daca ar fi fost universal si titan ar fi ajuns pentru toata lumea. inclusiv pentru evrei. atitudine ok, tine-l in brate…dar nu striga ca-i cel mai grozav din cultura romaneasca (la care s-au trudit si alte etnii)…
@talex, nu cred ca istoria literara va rezolva ceva de una singura…trebuie ajutata…pentru ca ea nu e pur si simplu o venire impersonale. ci o lucrare constienta…
vitalie spranceana.desconsiderarile tale imi provoaca un gust salciu ,rolul tau de mare ,,ajutator,,a istoriei literare e mimetic,racordat la necesitatile post-paunescu,plin de platitudine,si vituperant. insa concede-mi sa recunosc ca esti o persoana cu un bagaj imens intelectual,asta ma sperie ,apar si la noi mafioti intelectuali,daca paunescu nu e al vostru ,atunci lasati-l in pace.nu inteleg expresia ,,cel mai grozav,,si de unde ai dedus tu asta.poate o faci din o lucida viziune critica,poate ai niste scopuri denigratoare bazate pe ceva strict personal ,pina la urma ce nu-ti place la paunescu? daca se poate mai desfasurat.poezia,activitatea politica,parametrii fizici,ori iubirea de tara /ca pe asta nu o poti contesta/.poate e un nihilizm legat de cautarile tale care s-au impotmolit in labirintul cunoasterii.apropo de evrei nu cred ca le place cintarea,,treceti batalioane romane carpatii,,din flacara,mie imi place mult.lista ar putea fi continuata ,deci ei cu ale lor,noi cu ale noastre.sau voi eventual.
apropo vitalie cine e poetul tau preferat?
@vitalie
dar nu privesc istoria literara ca o abstractiune, ea este un summum al lucrarilor individuale, e doar o formulare
si daca arunca o privire in trecut observam ca istoria literara nu iarta, bine de fapt ea nici nu cauta sa se razbune, ci doar recupereaza, reevalueaza. am certitudinea ca se face dreptate intr-un fel sau altul..
@catalin
te asteptam, ai cam intarziat…postarea e de-aseara 🙂
oricum esti binevenit, suntem civilizati, nu aruncam verdicte; doar discutam si incercam sa o facem intr-un mod inteligent…
eu ziceam ca Paunescu e mai mult decat istorie literara…e si istorie politica, culturala, sociala…si daca in poezie nu-i democratie ci oligarhie (in sensul bun al cuvantului), in politica putem face apel la niste reguli mai egalitare….si avem dreptul deplin de a-i evalua activitatea…
sigur in politica paunescu n-a fost un vector capabil sa schimbe serios societatea,temperamentul vulcanic adesea la adus pe drumuri moarte…si foarte bine,poezia repara totul,daca era un politician abil ,atunci ce fel de poet ar fi fost…prefer sa am un paunescu politic slab dar totus un poet bun,cineva spunea ca din cele 50 de volume vor ramine doar vre-o trei patru ,superb ,totusi citeva volume de poezie foarte buna,unii au intrat in ist.lit. doar cu citeva poezii,insa totusi sint valori.
da, se pare ca am cazut de acord, e bine